Składniki:
gruszki – 4-5 szt.
ser gorgonzola – około 60 g
orzechy włoskich – 10 szt.
słodki ocet balsamiczny – 2 łyżki
kakao DecoMorreno – 1 łyżka
miód – 2 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżeczki
granat – 1 szt.
śwież tymianek do ozdoby
Sposób przygotowania:
Gruszek nie obieramy, ale przekrawamy na pół, wydrążamy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy formę i w zagłębienie wypełniamy serem gorgonzola. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Przygotowujemy sos
Słodki ocet balsamiczny mieszamy z kakao, miodem i sokiem z cytryny. Następnie polewamy nim upieczone gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i pestkami granatu. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Z przepisu Martyny Brzezińskiej