News will be here

Ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Składniki:
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
10 łyżek mąki arachidowej Ol’Vita
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 jajka
około 1/3 szklanki dowolnych orzechów
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać nożem. Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieścić w misce. Całość zmiksować na masę o konsystencji plasteliny. Dodać posiekane orzechy. Całość mieszać lub miksować na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Formować małe kuleczki i spłaszczyć ręką lub widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Upieczone wykładać na kratkę do studzenia
Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia.

Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.

Z tego przepisu powstaną wyjątkowo aromatyczne ciasteczka, które podbiją podniebienia wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie. Idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *