News will be here

Rolada ze szpinakiem, oliwkami i sosem pomidorowym

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
50 g mąki pszennej
1 jajko
1 rolada ze szpinakiem ZM Pekpol
1 płaska łyżeczka soli
4 duże pomidory lub puszka krojonych
10 pomidorków koktajlowych
20 szt. czarnych oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 małe opakowanie rukoli
2 łyżki octu balsamicznego
oliwa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki po przeciśnięciu przez praskę połączyć z mąką, jajkiem i łyżeczką soli i uformować w kulkę. Rozwałkować (wałeczki o średnicy 2 cm) i pokroić w poprzek (jak kopytka), docisnąć widelcem na kształt gnocchi. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch wyjąć z garnka.

Roladę podgrzewać w piekarniku około 15 minut w temperaturze 160°C.  Pomidorki sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, usuwając nasiona. Cebulę, czosnek i 5 oliwek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę na patelni, przesmażyć cebulę z czosnkiem i dodać posiekane oliwki. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pomidory i podlać odrobiną wody lub bulionem i przez 5 minut gotować. Rukolę, pokrojone pomidorki i kilka oliwek wymieszać w misce. Dodać ocet, szczyptę soli, całość wymieszać dodając 2 łyżki oliwy.
Na talerzu ułożyć ciepłe gnocchi (kluski) i oliwki; polać sosem pomidorowym i roladę pokrojoną w plastry. Podawać z sałatką.
Przepis nadesłała Anna Rogoźnicka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *