Śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem dnia, bo zapewnia nam energię do wykonywania pracy. Mówimy, że: Polak głodny to zły. Coś w tym jest, bo słaby organizm ma problemy z koncentracją, brakuje mu sił na sprawne wykonanie obowiązków.
Dbajmy o siebie
Pamiętajmy o spożywaniu posiłków o odpowiednich godzinach. Śniadanie pozwala naładować akumulatory. Mamy wiosnę i nowalijki. Możemy przygotowywać na przykład różnorodne smakowite kanapki.
Przygotowanie składników zajmuje kilkanaście minut. Potrzebujemy pieczywo, wędlinę, ser żółty, wędzoną rybę, jajka, sałatę, pomidora, ogórka, szczypiorek, rzodkiewkę itp. warzywa. Świeże polskie nowalijki możemy układać na pieczywie dowolnie. Każda kanapka może być inna. Dzieciom również będzie smakować takie śniadanie, przy czym pomidora warto sparzyć.
Posiłek dostarczy nam witamin i energii do pracy, co nie jest bez znaczenia dla normalnego funkcjonowania.
Przygotujmy zawsze kilka kanapek więcej, będziemy mieli już gotowe drugie śniadanie. Zamiast więc sięgać po ulubione batoniki i ciastka, spożywajmy mniej kaloryczne, ale bardziej wartościowe przekąski, będące piramidą zdrowia.
Jak mówią Chińczycy: Trzymaj ciepły żołądek
Co mieli na myśli? Oczywiście obiad, bo żołądek potrzebuje ciepłej potrawy. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie obiadu, ugotujmy dzień wcześniej zupę, na mięsie i świeżych warzywach. Może to być np.: czerwony barszcz, pomidorowa, rosół czy jarzynowa. Zupę możemy ugotować na dwa dni i mamy szybki, ciepły posiłek na pierwszy rzut. Jeśli pracujemy w biurze i mamy możliwość podgrzania zupy, zabierzmy ją w słoiku do pracy. Kiedy takiej opcji nie ma, a obiad w porze lunchu musimy kupić, chociaż co drugi dzień zaserwujmy sobie talerz ulubionej zupy. Żołądek uwielbia płynny posiłek.
Dbajmy o nasz organizm, bo kiedy da znać o sobie, będziemy musieli odwiedzać specjalistów i wydawać pieniądze na leki, co jest problematyczne i kosztowne.
AM