Ryż z warzywami – składniki:
25 dag ryżu długoziarnistego
0.5 l rosołu z kurczaka
1 łyżka startego parmezanu
2 marchewki
10 dag pieczarek
2 pomidory
15 dag mrożonego groszku
1 pęczek natki pietruszki
1 czerwona cebula
4 pędy zielonych szparagów lub 15 dag brokułów
2 łyżki oleju, sól, pieprz
Jak przygotować ryż z warzywami:
Obraną marchew pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Następnie wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i po około 5 minutach dodać ryż i rosół. Gotować pod przykryciem około 15 min.
Opłukane szparagi z obraną dolną częścią pędu pokroić na 5. cm kawałki. Brokuły podzielić na różyczki. Umyte i obsuszone pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Szparagi (brokuły), groszek i pieczarki dołożyć do gotującego ryżu na około 4 min, do momentu, aż ryż będzie sypki. Pietruszkę posiekać, pomidory pokroić w kostkę i razem z serem dodać do ryżu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można użyć też innych składników, bo zawsze ryż z warzywami będzie smacznym daniem.
KS