Jak przygotować płonące banany w syropie?

Składniki:
4 łyżki soku z cytryny
2 niepełne szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki startej skórki z pomarańczy
7 bananów
niepełna szklanka cukru
1/2 kostki masła
50 ml likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać sok, utartą skórkę pomarańczy, cukier i masło. Gotować na małym ogniu do uzyskania gęstego syropu (cukier musi się rozpuścić). Z bananów ściąć końcówki, przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki oraz włożyć do syropu. Od czasu do czasu obrócić, by dobrze nasiąkły. Gotować około 10 minut (nie mogą się rozgotować). Wyłożyć na salaterki, polać podgrzanym likierem (można dodatkowo polać innym ulubionym alkoholem). Udekorować owocami, zapalić i podać na stół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *