Składniki:
1 główka kapusty
2 torebki ryżu lub kaszy jęczmiennej
800 g – 1 kg mięsa mielonego
1 jajko
łyżka mąki
rosół lub bulion
koncentrat pomidorowy
cebula, papryka chili
przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, bazylia, oregano
olej do smażenia
Jeśli potrzebujesz więcej gołąbków to proporcjonalnie zwiększ ilość składników.
Sposób przygotowania:
Ugotowany ryż połącz z mięsem i jajkiem. Wymieszaj i przypraw do smaku. Kapustę ugotuj, żeby była miękka i rozłóż na pojedyncze liście (usuń grube części, włókna). Następnie na każdym liściu rozłóż farsz i dobrze zawiń każdy liść. Kolejną czynnością jest smażenie na patelni. Jeśli zrobią się lekko rumiane, przełóż do rondla (garnka), zalej rosołem lub bulionem, dodaj przyprawy, przysmażoną paprykę chili i gotuj około 30 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat i zagęść rozpuszczoną w wodzie mąką (nie może być grudek). Gotuj około 15 minut.