Składniki (dla 2 osób):
1 duża cukinia (ok. 800 g startej)
½ szklanki komosy ryżowej
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper
Na sos jogurtowo – hummusowy:
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut. Cebulę i czosnek kroimy i razem z przyprawami podsmażamy na patelni. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.
Placuszki podajemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini
Komosa ryżowa zawiera duże ilości błonnika i białka, ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna! Warto wprowadzić ją do swojego menu.
Z przepisu Kamili Nowakowskiej