News will be here

Jak wzmocnić organizm – dietetyk radzi!

aronia_zawartość_bezale

Zdrowe odżywianie zdecydowanie wpływa na odporność organizmu. Ta z kolei chroni od zachorowań, które w tym okresie nie należą do rzadkości. Nasze posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane i  bogate w składniki wspierające układ immunologiczny.
Z jakich składników aktualnie komponować posiłki?
Dietetyk Natalia Chybzińska podpowiada – mamy pełnię sezonu pod względem owoców i warzyw, które wzmacniają odporność. Teraz są właśnie  najsmaczniejsze, dojrzewają w słońcu i pochodzą od polskich dostawców. Posiłki na bazie tych produktów są pyszne i pełne witamin i wartościowych składników odżywczych.  i witamin. Natalia Chybzińska wymienia najlepsze składniki dostępne o tej poorze roku, które wzmacniają odporność organizmu:

Pomidor, marchew, dynia i szpinak
Dla właściwego funkcjonowania naszego układu immunologicznego bardzo ważne są witaminy E i A . W marchwi i dyni. jest najwięcej witaminy A. Szpinak jest doskonałym źródłem witaminy A i E, a pomidory zawierają dużą dawkę witamin A i C. Natomiast najbogatszym źródłem witaminy E są migdały i pestki słonecznika. Witaminy A i E najlepiej przyswajają się w tłuszczach.

Papryka, brokuły i jarmuż
Jarmuż, papryka i brokuły są jednymi z najlepszych źródeł witaminy C. Porównując do cytryny – papryka ma jej 10, brokuły 4, a jarmuż 5, razy więcej. Witaminę C możemy łatwo utracić na skutek obróbki termicznej i dlatego warzywa zawierające dużą jej zawartości , spożywajmy na surowo lub gotujmy na parze – do 5 minut. Papryka i jarmuż są też dobrymi źródłami witaminy E.

Czosnek i cebula
Czosnek i cebula są skutecznymi i naturalnymi antybiotykami. Hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Do surówek i sałatek dietetyk o tej porze szczególnie poleca cebulę cukrową, która jest bardzo delikatna i przyjemna w smaku. Natomiast drobno pokrojonym czosnkiem warto przyprawić sos sałatkowy i chłodnik.

Właśnie rozpoczął się sezon na leczo i krem z dyni, a także faszerowane papryki i cebule. Zachęcam również do samodzielnego przygotowania przetworów na zimę. Szczególnie polecam kiszonki, które są bogatym źródłem witaminy C, a także wzmacniają nasz układ trawienny. Prócz ogórków możemy ukisić również paprykę, buraki, kalafiora a nawet rzodkiewki. – mówi Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk.

Maliny, jabłka i aronia
Maliny, jabłka i aronia są dobrym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Jabłka i aronia zawierają także witaminę E. Na bazie tych składników możemy przygotować pożywny koktajl z dodatkiem słonecznika, migdałów oraz kefiru. Sezonowe owoce to również świetny dodatek do porannych owsianek i jaglanek przyprawionych cynamonem, imbirem oraz żeń-szeniem.

Jogurty naturalne oraz kefiry zawierają enzymy oraz probiotyki ułatwiające trawienie, a także korzystnie wpływają na rozwój dobrej flory bakteryjnej. W połączeniu z owocami, pełnoziarnistymi płatkami, nasionami i orzechami tworzą pożywne śniadanie lub słodką przekąskę na „mały głód”. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

Przyprawy i zioła
Aby wzmocnić smak dań i naszą odporność warto dodawać przyprawy o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych jak: kurkuma, imbir, cynamon, szałwia, tymianek, bazylia, oregano oraz miód.

Niezależnie od pory roku zachęcam, by codziennie, rano, na czczo wypić pół litra przegotowanej wody z cytryną, kurkumą, imbirem i miodem. Wieczorem wyciskamy sok z połówki cytryny, ścieramy odrobinę imbiru, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę kurkumy. Całość zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą i zostawiamy na noc, by składniki miały czas na uwolnienie swoich drogocennych właściwości. Napój ma działanie antybakteryjne, oczyszczające i pobudzające organizm. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna
Dzięki właściwej ilości wody, organizm na bieżąco usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Oprócz wody warto pić ulubione zioła, lekki napar herbaciany, a także świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, które również możemy „dosmaczyć” polecanymi przez dietetyka przyprawami.

Zachęcam do dbania o zdrowy i aktywny styl życia, który na pewno pozytywnie przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania naszego układu immunologicznego. Podstawą prawidłowego odżywiania powinno być 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Aby nasz organizm nie był podatny na infekcje potrzebuje także odpowiedniej dawki snu, czyli 7-8 godzin na dobę. Warto też zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną. Wystarczy codzienny 30-45 minutowy szybki spacer, który zarówno dotleni organizm jak i pozwoli odpocząć od co zawierają nanowoczesnej technologii.

Pamiętajmy, że jedną z kluczowych witamin wspierających odporność jest witamina D, którą w ciepłe i słoneczne miesiące organizm wytwarza samodzielnie, pod wpływem promieni słonecznych, dlatego zachęcam do przebywania na świeżym powietrzu z zachowaniem dystansu społecznego. – podsumowuje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
źródło: newsrm.tv