Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1/2 jabłek winnych
1 łyżka: musztardy, miodu, majeranku, cząbru, bazylii, soku z cytryny
2 goździki, 2 cebule
sól, pieprz, olej
filiżanka soku z jabłek
Sposób przygotowania:
Z musztardy, miodu, ziół, soli i pieprzu robimy pastę, którą smarujemy mięso. Układamy je następnie w rozgrzanej brytfannie z oliwą. Przykrywamy folią aluminiową w pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 st. C. Od czasu do czasu polewamy je sokiem jabłkowym. W międzyczasie jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i gotujemy przez 10 minut w 1/2 szklanki wody z cukrem, goździkami i sokiem z cytryny. Ugotowane jabłka układamy na prawie miękkim mięsie i pieczemy kolejne 30 minut.