Składniki:
20 dag mąki
20 dag cukru
15 dag wiórek kokosowych
3 jajka
6 łyżek mleka
1/2 kostki masła miękkiego
650 ml 36 % śmietany, 250 ml 30 % śmietanki
4 łyżeczki żelatyny
brzoskwinie w syropie, zmielone orzeszki, płatki migdałowe
tłuszcz, bułka tarta do wysmarowania blaszki
Sposób przygotowania:
12 dag cukru, masło utrzeć na masę, dodając kolejno jajka, mleko, wiórki kokosowe (uprażone na patelni bez tłuszczu), pozostawiając 4 łyżki do dekoracji. Dobrze wymieszać składniki (na jednolitą masę). Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 200 st. C-20 min.
Resztę cukru, 450 ml. 36 % kremówki zagotować i przez kilka minut trzymać na małym ogniu. Śmietankę (30%) połączyć z rozpuszczoną żelatyną i przestudzić. Resztę śmietany (36 %) dobrze ubić i połączyć z wcześniej przygotowanym kremem. Upieczone i przestudzone ciasto posmarować dobrze kremem i nałożyć odsączone ćwiartki brzoskwiń. Na wierzchu wyłożyć pozostały krem i udekorować owocami, orzeszkami i wiórkami.