Regularne spożywanie awokado poprawia stan naszego zdrowia. Awokado ze względu na swoje właściwości powinien znaleźć się w każdej kuchni.
Możemy spożywać owoc jako dodatek do wielu potraw. Świetnie nadaje się do sałatek. Jeśli przyzwyczaimy się do jego smaku, to będziemy jadać awokado także z mięsem, pieczarkami, serami, krewetkami i innymi składnikami naszych dań. Owoc nadaje się praktycznie do każdej potrawy, a nawet do deserów. .Wszystko zależy od naszego podniebienia.
Dlaczego właśnie awokado powinniśmy wprowadzić na stałe do codziennych posiłków?
Ze względu na właściwości zdrowotne awokado jak np.:
- zapobiega wadom wrodzonym – bogate w witaminę B i kwas foliowy. Szklanka soku dostarcza 23% zapotrzebowania dziennego kwasu foliowego, który jest niezbędny w leczeniu chorób wrodzonych: rozszczepu kręgosłupa i wady cewy nerwowej
- pomaga w walce z rakiem – może zahamować rozrost raka prostaty. Bogaty w kwas oleinowy, zapobiega powstaniu raka piersi
- reguluje poziom cholesterolu – jest bogaty w beta-sitosterol, który obniża cholesterol
- kontroluje ciśnienie – zawiera potas, który pozwala utrzymać w normie ciśnienie krwi
- reguluje poziom cukru we krwi – istotne dla osób mających problemy z cukrzycą. Rozpuszczalny błonnik w awokado pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru
- wspomaga pracę naszego serca – dzięki zawartości witaminy B6 i kwasu foliowego, reguluje poziom homocysteiny
- chroni przed udarem mózgu – kwas foliowy w awokado chroni także przed udarem mózgu
- rewelacyjnie wpływa na nasze oczy – jest źródłem luteiny i karotenoidów, dzięki czemu chroni oczy przed: zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej i starzeniem
- zwalcza wolne rodniki w organizmie – glutation w awokado pomaga zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie
- zwiększa wchłanianie składników pokarmowych – awokado poprawia wchłanianie potraw w układzie pokarmowym
- spowalnia starzenie się – jest bogate w przeciwutleniacze i spowalnia proces starzenia się oraz wspomaga układ nerwowy
- rewelacyjny na cerę – olej z owocu jest składnikiem wielu kosmetyków, gdyż odżywia i rozświetla naszą cerę oraz pomaga w leczeniu łuszczycy
- pomaga w przybraniu na wadze – awokado zawiera dużo kalorii i jest wspaniałe dla tych, którzy chcieliby przybrać na wadze w zdrowy i naturalny sposób
- likwiduje niemiły zapach z ust– czyści jamę ustną i usuwa nieprzyjemny zapach. Czyści przy tym jelita, które są niekiedy przyczyną tego problemu.
Awokado nie należy do smacznych owoców i z tego względu nie zagościło jeszcze w każdym domu. Powinniśmy przełamać jednak ten opór i wprowadzić owoc do codziennej diety ze względu na jego właściwości zdrowotne.
AM
[…] Awokado to coraz bardziej popularny owoc (nie warzywo!) na naszych stołach. Powód? Posiada wiele cennych walorów, Aztekowie nazywali je nawet „masłem Boga”. To kopalnia zdrowia również dla jamy ustnej. Po […]