Składniki:
pieczeń barania
świeże warzywa, cebula
masło, mąka, cukier
pasta pomidorowa lub 6 pomidorów
1 szklanka czerwonego wina
łyżeczka maggi i pikantnego sosu ( musztarda + kwaśna konfitura)
Sposób przygotowania:
Obrać pieczeń baranią ze zbytniej tłustości, zbić mocno, sparzyć wrzącym bajcem, posolić i włożywszy do rondla obrumienić na rozpalonym maśle. Następnie dołożyć dużo pokrojonych warzyw, cebuli i skrapiając zimną wodą, dusić pieczeń pod przykryciem. Po dwóch godzinach dodać 2 łyżki pasty pomidorowej lub wkroić pomidory, dolać wino, łyżeczkę maggi i sosu i dusić tak długo, aż pieczeń będzie miękka. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny to można dodać trochę cukru. Przed podaniem przetrzeć przez sitko, zaprawić małą łyżeczką przyrumienioną mąką z masłem. Ułożyć pieczeń na półmisku i polać sosem. Podawać z ziemniakami lub pyzami