News will be here

Prosta szarlotka

Składniki:
1 kg jabłek, 3 banany, 1/2 kg gruszek, garść rodzynek
50 dag pszennej razowej mąki, 2 łyżki cukru
25 dag masła
1 jajo
3 łyżki miodu, łyżka oleju
1 szklanka płatków owsianych

Sposób przygotowania:
Mąkę, masło i jaja wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na około godzinę. Owoce obrać, wydrążyć, pokroić, wymieszać z cukrem i rodzynkami. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane wymieszać z olejem i miodem. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce. Rozłożyć na nim owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 220 st. C. przeze 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *