News will be here

Ryż z mandarynkami

mandarynkiSkładniki:
10 dag ryżu
7 mandarynek, puszka mandarynek
2 żółtka, masło
10 dag cukru, cukier waniliowy
1/2 l mleka, 1/4 l śmietany kremówki
kilka listków żelatyny i likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Ryż zalewamy połową mleka, rozpuszczonym cukrem waniliowym i gotujemy przez 10 – 15 minut na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i śmietanę ubijamy sztywno. Mandarynki z puszki zalewamy likierem. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy mikserem, dodając resztę mleka, żelatynę, ubitą śmietanę i mandarynki zalane likierem. Wszystko łączymy z chłodnym ryżem, posypujemy startym masłem i pieczemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Gotowy deser dekorujemy świeżymi mandarynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *