Pochodzi z Nowej Zelandii i został odkryty przez Aborygenów i Maorysów. Nazwa wzięła się od krzewu Manuka. Lecznicze działanie tego naturalnego produktu jest możliwe dzięki substancji, na której opiera się jego zdrowotna wartość. Najważniejszym składnikiem jest methylglyoxal (MGO) – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyseptyczne.
Miód Manuka jest koloru ciemnego, o ostrym smaku i intensywnym zapachu. Jest leczniczy i zalecany na wiele dolegliwości.
Posiada właściwości także przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Miód jest naturalnym specyfikiem i skutecznie zwalcza: infekcję dróg oddechowych, zatok, chorób oczu i uszu, jak też półpaśca oraz miażdżycy kończyn dolnych. Uodparnia organizm (odtruwa), poprawia nasze samopoczucie i pobudza pracę serca. Powinny go stosować osoby, które piją duże ilości kawy, alkoholu i palą papierosy.
W czym jeszcze pomaga Miód Manuka?
W walce z chorobami przewodu pokarmowego: wrzody, zespół jelita drażliwego – IBS, nieżyt żołądka, nadkwasota oraz zaburzenia czynności trawiennych. Przy leczeniu pęcherza, nerek i schorzeń dróg moczowych jest nieoceniony. Skuteczny jest także w zwalczaniu infekcji i zakażeń skórnych takich jak: oparzenia, rany cukrzycowe, odleżyny oraz trudno gojące się rany. Przeciwzapalne i antyseptyczne działanie Miodu Manuka zostało udowodnione przez lekarzy i naukowców. Wskazane jest jego stosowanie przy przeziębieniu i grypie, a także chrypce, kaszlu, katarze oraz suchości w gardle.
Działanie zdrowotne zostało potwierdzone m.in. przez Profesora Thomasa Henla i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie – odkryli aktywny składnik miodu z krzewu.
Miód Manuka jest zaliczany do tzw. medical food – pokarmów, które poprawiają stan zdrowia. Wyprodukowany methylglyoxal w trakcie procesu jest wykorzystywany do budowy komórek żywych. Dzięki temu jest znakomity w leczeniu tak wielu schorzeń. Pomimo, że nie jest lekiem ani substytutem leku to jego działanie poprawia stan organizmu. Jeśli będziemy systematycznie spożywać ten specyfik to zapobiegniemy poważnym schorzeniom.
Miód Manuka jest zalecany praktycznie dla każdego. Wyjątkiem są maluchy do pierwszego roku życia i osoby uczulone na miód (naturalny). Miód Manuka cieszy się pozytywnymi opiniami naukowców i lekarzy.
AM