Składniki:
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
8 dag cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka, pól kostki masła
250 ml mleka
szczypta soli, starta skórka z cytryny
Dodatki do gofrów:
1 łyżka mąki ziemniaczanej i cukru
50 dag truskawek + sok truskawkowy
15 dag śmietany kremówki
łyżeczka cynamonu (dla smakoszy)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ( dodając odrobinę soli), żółtka utrzeć z cukrem i masłem na krem. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Do kremu dolać mleko i mąkę pszenną, ziemniaczaną, ubite białka.
Przygotować formę do pieczenia gofrów (rozgrzać i natłuścić). 2-3 łyżki ciasta wlać na 1 gofra. Po upieczeniu wyjąć z formy. Układać osobno, żeby były chrupiące. Mąkę ziemniaczaną połączyć z 3 łyżkami soku truskawkowego. Niepełną szklankę pozostałego soku podgrzać i zaprawić mąką i zostawić na moment, aż zgęstnieje. Następnie dodać truskawki i lekko podgrzać, żeby się dobrze połączyły składniki. Ubić śmietanę z cynamonem i cukrem. Na gofry, nakładać ciepłe owoce i ubitą śmietanę.