News will be here

Cannelloni z kurczakiem i salsą verde

Składniki:
piersi z kurczaka 2 sztuki
1 opakowanie Makaron Lubella Cannelloni
ser mozzarella 300 g
rzodkiewki 4 sztuki
włoszczyzna 1 paczka
sałata lodowa 1 sztuka
zielone pomidory 500 g
papryka jalapeño 3-4 sztuki
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuka
kolendra 1 pęczek
śmietana 18% 200 g
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców. W międzyczasie: przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej go poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.
Czas przygotowania 40 minut
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *