Składniki dla 3-4 osób:
1 kg dowolnych części kurczaka
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 małe papryki (czerwona i żółta)
ok. 3-5 łyżek oliwy / oleju do smażenia
250 ml białego wina wytrawnego lub bulionu
1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
szczypta suszonych płatków chili (lub 2-3 papryczki peperoncino)
kilka gałązek świeżego tymianku (lub ok. ¼ łyżeczki suszonego)
sól, pieprz (ilość do smaku)
garść czarnych oliwek
kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przełóż na półmisek. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek, chili, tymianek i kawałki papryki – smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej białym winem, doprowadź do wrzenia. Na warzywach ponownie ułóż kawałki kurczaka, wymieszaj pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym płomieniu ok. 20 minut, aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu, przewróć kawałki mięsa na drugą stronę.
Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska