Składniki (4 porcje):
2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
1,5 litra bulionu warzywnego
1 średnia szalotka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
150 ml śmietany do zup
2 średnie bulwy topinamburu
3 łyżki oleju
świeży tymianek
czerwony pieprz
2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
Sposób przygotowania:
Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki. Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska