Składniki:
200g kaszy gryczanej niepalonej SOLIGRANO
1 kapusta włoska
100g borowików
200ml śmietanki 30%
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
0,5 litra wody
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić. Kapustę sparzyć we wrzątku i zdjąć pojedynczo liście. Kaszę doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz jajka, całość wymieszać. Porcje gotowej masy nakładać na liście kapusty, zwinąć kapustę farszem do środka. Borowiki, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać wodę i śmietankę, doprowadzić do wrzenia i przyprawić do smaku. Do tak przygotowanego sosu włożyć zawinięte gołąbki i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min.
Przepis nadesłała Łucja Cymkiewicz