News will be here

Karp w gryczanej panierce z sosem piernikowym

Składniki:
100g gryki ekspandowanej SOLIGRANO
4 dzwonki karpia
300ml czerwonego wina
50g cukru
50ml octu winnego
100g pierników bez polewy
150ml oleju rzepakowego
1 cytryna
500g ziemniaków
75g soli
50g masła

Sposób przygotowania:
Wyczyścić dzwonek z karpia z łusek, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i obtoczyć w zmielonej ekspandowanej gryce. Karpia smażyć na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego ok. 5 min. z każdej strony. Sos piernikowy: cukier i ocet podgrzać w garnku do momentu aż cukier się skarmelizuje, wlać wino do powstałego karmelu i gotować przez 15 min. Pierniki rozdrobnić nożem lub przy użyciu tarki i wsypać do sosu w celu nadania smaku oraz zagęszczenia sosu. Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru wody, a następnie dodać masło i ubić ziemniaki na jednolitą masę. Przy użyciu dwóch łyżek formować puree i obsmażyć je na maśle aż do uzyskania złotego koloru.
Przepis nadesłała Łucja Cymkiewicz

One Comment

  1. […] Święta kojarzą nam się z ciepłem, bliskością i aromatycznymi zapachami wigilijnych przysmaków. Jeśli szukacie oryginalnego dodatku do tradycyjnych, świątecznych potraw, postawcie na zboża ekspandowane. Będziecie pozytywnie zaskoczeni tym, jak wzbogacą smak dań! Święta od kuchni Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Najbardziej znanym daniem jest oczywiście pieczony karp i barszcz z uszkami albo zupa grzybowa. Popularne są także pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Boże Narodzenie nie może się też obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę bez rezygnowania z tradycyjnych przysmaków..? […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *