Spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottą

Składniki:
pepperoni 300g
ricotta 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ostra papryczka chili 1 sztuka
świeże oregano albo tymianek do podania
Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
pomidory krojone Łowicz 1 puszka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie: kiełbasę pepperoni pokrój w kostkę i przesmaż ok. 3 minuty na łyżce oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dodaj papryczkę chili, pomidory i gotuj ok. 15 minut. Cukinię pokrój w drobną kostkę i przesmaż bardzo szybko na mocno rozgrzanej patelni – maksymalnie 2-3 minuty. Dodaj sos pomidorowy z pepperoni i zagotuj. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, w ostatniej chwili dodaj ricottę i rozłóż na talerze. Polej odrobiną oliwy extra virgin i udekoruj ziołami.
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *