Surówka z białej kapusty
Składniki:
40 dag białej kapusty, ogórek kwaszony, jabłko, sól, cukier, kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę włożyć do miseczki, posolić i pocukrzyć. Ogórek i jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i połączyć z kapustą. Dodać olej lub majonez i dobrze wymieszać. Warto dodać zielonego koperku lub szczypiorku. Zamiast jabłka można dodać cienko pokrojone śliwki, drobno startą marchew lub pokrojony por.
Surówka z kapusty kwaszonej z burakami
Składniki:
30 dag kapusty kwaszonej, 2 małe ugotowane buraki, łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę kroimy, posypujemy cukrem i skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem. Starte buraki dodajemy do kapusty, mieszamy i posypujemy roztartym kminkiem.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
30 dag kapusty czerwonej, 20 dag jabłek, pół małego pora, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ścisły kawałek kapusty czerwonej i jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem. por przekroić wzdłuż i w poprzek na cienkie paseczki. Połączyć , przyprawić do smaku, polać olejem i wymieszać.
Surówka z pekińskiej kapusty
Składniki:
30 dag pekińskiej kapusty, kwaszony ogórek, cebula, sól, cukier, kwasek cytrynowy lub cytryna do smaku, 2-3 łyżki oleju, mała łyżeczka musztardy łagodnej
Przygotowanie:
Liście kapusty razem z grubymi nerwami liściowymi wymyć, odsączyć i drobno pokroić. Ogórek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę drobno pokrajać. Połączyć składniki, posolić , dodać odrobinę cukru do smaku , zakwasić kwaskiem lub cytryną i polać sosem z oleju i musztardy.
KS
A kwasek cytrynowy to wg Was samo zdrowie?