Składniki:
20 dag mąki
4 jajka
2 łyżki cukru
10 dag margaryny
15 dag śmietany
60 dag wiśni
5 dag cukru pudru
proszek do pieczenia i bułka tarta
Sposób przygotowania:
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wiśnie wydrążyć z pestek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze śmietaną i cukrem, a białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli.Pozostałą margarynę roztopić w rondelku. Do żółtek dodać mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i dobrze utrzeć. Następnie dodać ubite białka i wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać roztopioną margarynę. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę. Wiśnie położyć na samym wierzchu tak, żeby miejsca uszkodzone w czasie drylowania znalazły się na górze. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 min. Po upieczeniu posypać pudrem.