News will be here

Kawior z bakłażanów

bakłażanSkładniki:
50 dag bakłażanów
2 cebule, 2 ząbki czosnku, pomidor
łyżka oliwy, sok z cytryny
szczypta ostrej papryki, sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Umyte bakłażany pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 220 st. C przez 15 minut. Przestudzone, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oleju – na złocisty kolor. Pomidory zalewamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy na małe kawałeczki. Czosnek rozcieramy z łyżeczką soli. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut, żeby odparował nadmiar wody. Doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem cytrynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *