News will be here

Deser wiśniowy

Składniki:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła, żelatyny
5 łyżek cukru zwykłego i pudru
1 kg wiśni wydrylowanych (część całych zostawić do dekoracji)
goździki, mielony cynamon
szklanka wina czerwonego półsłodkiego
1/4 szklanki wiśniówki
4 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:
Cukier rozpuścić w łyżeczce wody i podgrzewać, aż zrobi się karmel. Dodać masło, 2 goździki, szczyptę cynamonu i alkohol. Składniki pogrzać. Dodać mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody i gotować 3 minuty. Dołożyć wydrylowane wiśnie i gotować kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia i zostawić na pół godziny. Na parze ubić żółtka z pudrem. Następnie rozpuścić żelatynę w łyżce wody i dodać do ubitych żółtek, po czym schłodzić. Śmietanę i białka (dodając szczyptę soli) ubić na sztywno i połączyć z masą żółtkową, żeby powstał krem. Układać w salaterkach lub pucharkach warstwami: krem-masa wiśniowa. Włożyć do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem udekorować pozostałymi wiśniami i czekoladą. Można posypać mielonym orzeszkami i cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *