News will be here

Potrawka ze szpinakiem

szpinak-potrawkaSkładniki:
1 kg mrożonego szpinaku
25 dag kapusty włoskiej
1/2 szklanki mleka
20 dag baleronu
8 jaj
czosnek, 2 cebule, łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła, sok cytrynowy, starta skórka cytryny, sól

Sposób przygotowania:
Szpinak gotujemy z mlekiem do uzyskania gęstości. Kapustę kroimy na duże kawałki i gotujemy w małej ilości osolonej wody. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Na tym samym tłuszczu smażymy plasterki baleronu. Usmażoną wędlinę wyjmujemy, a do tłuszczu dodajemy skórkę cytryny i przyprawy, na tym robimy zasmażkę z mąki. Wszystko łączymy ze szpinakiem, dusimy przez moment i dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszamy i dolewamy sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Potrawkę nakładamy na plastry baleronu i ugotowane na twardo jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *