Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody, sól, oliwa
Nadzienie:
3/4 szklanki fasoli lub groszku z puszki
2 jajka (ugotowane na twardo)
10 dag szynki
chili lub ostra papryka (w proszku)
Sposób przygotowania:
Ciasto: składniki zmiksować i włożyć na 30 minut do lodówki, a następnie smażyć naleśniki. Od czasu do czasu mieszać, gdyż mąka osiada na dnie.
Nadzienie: groszek lub fasolę utrzeć z oliwą i jajkami. Dodać posiekaną szynkę i przyprawić do smaku. Nadzieniem posmarować naleśniki, zawinąć i podsmażyć w piekarniku lub na patelni. W piekarniku należy piec około 20 minut w żaroodpornym naczyniu, posypując na wierzchu startym masłem.