Składniki:
1/2 kg ziemniaków
20 dag mięsa wieprzowego
20 dag cebuli
1 marchew, pół pora, ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki
1/2 szklanki wina
łyżka smalcu, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w paski, wymieszać z natką pietruszki, osolić, posypać pieprzem i włożyć do miseczki. Połowę cebuli pokroić w kostkę i posypać mięso. Dodać wino, przykryć miseczkę i pozostawić na 10 godzin. Pozostałą cebulę, marchew, czosnek i por drobno posiekać. Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Przygotowane warzywa dodać do ziemniaków i wymieszać dodając sól i pieprz. Żaroodporne naczynie wysmarować smalcem i ułożyć na dnie połowę ziemniaków, kolejno wyjęte z zalewy mięso i ponownie resztę ziemniaków. Zalać winną zaprawą i dolać taką ilość gorącej wody, żeby przykryła potrawę. Piec w gorącym piekarniku. Po zawrzeniu wyjąć na kilka minut i ponownie piec w temperaturze 130 stopni przez 2 godziny. Gotową zapiekankę posypać zieleniną.