Składniki:
2 czubate szklanki mąki
20 dag margaryny
3 łyżki oliwy/oleju
1,5 szklanki cukru
5 jaj
1/3 szklanki wody
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 gruszki, jabłko, 30 dag śliwek
tłuszcz, bułka tarta do smarowania blaszki
Sposób przygotowania:
Margarynę, kakao, cukier, oliwę podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Do schłodzonej masy dodajemy stopniowo 5 żółtek i rozcieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy i dodajemy ubite białka. Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy w rozgrzanym do 150 st. C piekarniku przez około 60 minut. Przestudzony murzynek przekładamy owocami i smarujemy czekoladą.