Wiosną i latem częściej spożywamy produkty o dużej zawartości cukru: lody, sezonowe owoce i wysoko słodzone gazowane napoje. Ich nadmiar może być przyczyną powstawania próchnicy.
Dodatkowo w tym czasie chętniej sięgamy po zimne napoje oraz desery, które spożywane po ciepłym posiłku, mogą powodować pęknięcia i uszkodzenie szkliwa. Wrogiem pięknego uśmiechu są nie tylko słodycze. Z niektórymi owocami lepiej uważać i nie zawsze myć zęby po posiłku.
Trzeba jeść cytrusy. To jest dobre źródło witaminy C. Natomiast nie wolno po cytrusach myć zębów, ponieważ wtedy dochodzi do kwasowego uszkodzenia szkliwa. Szczotką wykruszamy wtedy hydroksyapatyty szkliwa. Także pół godziny po zjedzeniu cytrusów nie wolno myć zębów – mówi lek. dent. Przemysław Uliasz, ekspert kampanii „Lekcja Stomatologii”.
Po zjedzeniu cytrusów lub innych zawierających kwas produktów zalecane jest wypłukanie jamy ustnej. Są też owoce, które korzystnie wpływają na uśmiech np. jabłka oczyszczają zęby. Owoc także zawiera kwas, więc po jego zjedzeniu warto odczekać 30 minut zanim umyjemy zęby.
źródło: newsrm.tv