News will be here

Pieczeń wołowa – roastbef z warzywami

Składniki:
mięso wołowe
warzywa
liść laurowy, ziele angielskie, sól
kilka grzybków
mąka, olej lub oliwa

Sposób przygotowania:
Z wołowiny wyjąć kości i zdjąć skórę. Jeśli skóra jest tłusta, odkroić jedynie żyłkowatą część od góry, dolną zostawić przy mięsie. Wołowinę dobrze zbić (nie rozbijać jak kotlety), posmarować oliwą, dodać pokrojoną cebulę i warzywa, a następnie na cały dzień wstawić do lodówki, żeby skruszała. Mięso musi się dobrze schłodzić, żeby było miękkie. Po wyjęciu z lodówki obtoczyć w mące i lekko obsmażyć na patelni i osolić. Mięso solimy na końcu, bo będzie twarde. Następnie włożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego, oblać tłuszczem z patelni, dodać kilka grzybków, liść laurowy, ziele angielskie i piec w piekarniku przez około 20 minut. Mięso musi być różowe w środku. Warto sprawdzić czy już jest miękkie. Po upieczeniu pokroić na cienkie plastry. Pieczeń ułożyć na półmisku i polać przygotowanym wcześniej sosem. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub pyzami na parze. Udekorować warzywami. Potrawę można spożywać także na zimno z musztardą i sosem tatarskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *