News will be here

Domowa polska apteczka zdrowia

Chcąc być zdrowym i pełnym energii musimy zdrowo się odżywiać. Warto stosować od czasu dietę oczyszczającą, ale przede wszystkim na stałe wprowadźmy do naszej kuchni produkty, które daje nam natura.
Wiemy doskonale, że nasi przodkowie nie zajadali się mięsem, słodyczami i rarytasami, jakie my dziś spożywamy. Byli zdrowsi od nas. Oczywiście produkty były wówczas ekologiczne. Nie sięgali też po leki, bo wielokrotnie nie było ich na nie stać. Dziś żyje nam się łatwiej i leki nie są tak drogie jak dawniej. Z tego też powodu kiedy coś nam dolega udajemy się czym prędzej do apteki.

Chociaż leki tylko uśmierzają ból i działają tymczasowo, wciąż ludzie im „ufają”.  Przypomnijmy sobie stare powiedzenie – lepiej zapobiegać niż leczyć i wprowadźmy na stałe do naszej kuchni, rodzime dary natury.

Pokrzywa
Możemy zioło dodawać do potraw lub pić jako napar. Niepozorny i nielubiany przez nas chwast ma niezwykłe właściwości lecznicze: obniża cholesterol i ciśnienie krwi; rozszerza naczynia  krwionośne, zmniejsza alergię, pomaga na przemianę materii, oczyszcza układ trawienny; pozytywnie wpływa na pracę żołądka, jelit, wątroby, trzustki i nerek (leczy kamicę nerkową).  Pomaga w leczeniu dny moczanowej, kamicy moczowej, chorób reumatycznych i skórnych. Pokrzywa działa antyrakowo. Oczyszcza organizm z toksyn.

Czosnek i cebula
Czosnek jest warzywem o trudnym zapachu. Poza tym minusem ma same zalety. Jest naturalnym antybiotykiem i pomaga nie tylko przy przeziębieniu. Cebula natomiast każdego zmusza do płaczu. Warto poświęcić trochę łez, by być zdrowym.

Zarówno cebula jak i czosnek łagodzą wszystkie stany zapalne, zmniejszają zachorowanie na raka. Warto spożywać te warzywa przy dolegliwościach żołądkowych i chorobach jelit, gdyż pobudzają soki trawienne. Uodporniają organizm, usuwają toksyny i opóźniają starzenie. Ponadto obniżają cholesterol, regulują ciśnienie, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, zawał serca jak i udar mózgu; działają przeciwzakrzepowe oraz rozrzedzają krew.

Żurawina
Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Jeśli już się pojawią – rozpuszcza je. Pomaga w przemianie materii, działa przeciwzakrzepowo, niszczy wolne rodniki i zapobiega infekcjom moczowym. Jest przeciwbakteryjna i przeciwgrzybiczna. Do tego żurawina pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, infekcji pęcherza moczowego oraz niektórych schorzeń skóry. Dzięki żurawinie możemy powstrzymać tworzenie się zakrzepów i rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Ponadto owoc chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami – przy wylewie i zakrzepie.

Burak
To polska bomba witaminowo-mineralna. Pomaga na serce, wzmacnia żołądek, obniża ciśnienie krwi. wspiera układ krwionośny i działa krwiotwórczo. Zalecany jest dla osób cierpiących na anemię i białaczkę. Burak niszczy wolne rodniki, przyspieszające proces starzenia się i uszkadzające struktury DNA (wywołując nowotwory).

Kora wierzby białej
Kora wierzby białej od wieków znana w Chinach jako lek uśmierzający ból. Doceniona została również w antycznej Grecji na problemy ze stawami. Korę wierzby można stosować na opuchliznę, gorączkę uśmierzanie bólu, a nawet na wzmocnienie i oczyszczenie krwi. Warto sięgnąć po korę przy chorobie reumatycznej i stawów. Jest środkiem przeciwgorączkowym i napotnym.

Korzystajmy z polskich darów natury. Zacznijmy je doceniać. Jeśli wzmocnimy, uodpornimy nasz układ immunologiczny będziemy zdrowsi. Po leki sięgajmy tylko w ostateczności.
AM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *