Nie od dziś wiadomo, że to najważniejszym składnikiem diety, są owoce i warzywa. Smak, zapach, witaminy, minerały -nie są jedynymi zaletami warzyw i owoców. Badania naukowe dowodzą, że obecność warzyw i owoców w diecie wpływa pozytywnie na naszą kondycję psychiczną. , co potwierdzają eksperci. Obchodzony 16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest okazją, by zweryfikować nasze codzienne menu i zrobić krok w kierunku lepszego samopoczucia na co dzień.
Jesień sprzyja spadkom nastroju i motywacji, chandrze itp. Brak słońca i krótsze dni nie wpływają dobrze na samopoczucie. Warto więc zadbać o proste przyjemności – gorąca kąpiel, ładny film, zabiegi pielęgnacyjne czy inny mały relaks poprawiający nastrój.
Warto poprawiać sobie nastrój, w każdy możliwy sposób. fundować sobie jak najczęściej drobne przyjemności. Jednak zabiegi kosmetyczne, hobby czy sporty nie wystarczą, jeśli nie zadbamy o siebie od wewnątrz. Zbilansowana, różnorodna dieta, bogata w owoce, warzywa i soki jest dla naszej psyche tym, co relaksujący masaż dla ciała: sprawia, że czujemy się lepiej ze sobą.
Jedzenie daje szczęście
To, co jemy i jak jemy, ma istotny wpływ na nasz nastrój – potwierdzają specjalistki ds. żywienia z SGGW. Dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW, i prof. dr hab. Dominika Guzek, zajmujące się zawodowo m.in. badaniem wpływu diety na ludzki organizm, zapewniają, że jadłospis bogaty w warzywa, owoce oraz ich przetwory,np. soki,to najlepsza inwestycja w nasz dobry nastrój i samopoczucie. Spożywając warzywa i owoce, a także pijąc soki, zapewniamy naszej psychice wsparcie na dwóch poziomach: w krótszej perspektywie taka dieta poprawia humor, w dłuższej – działa prewencyjnie.
Badania wpływu warzyw i owoców na zdrowie psychiczne, prowadzone na różnych grupach osób, potwierdzają, że dieta zawierająca dużą ilość owoców, warzyw i ich przetworów pozytywnie wpływa na nastrój, samopoczucie, jakość snu, a także na podejście do życia, poczucie szczęścia czy własnej sprawczości – komentujedr hab. Dominika Głąbska, profesorz Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Może także wspomagać działania prewencyjnie, zarówno jeśli chodzi o zaburzenia psychiczne, jak i zwykły codzienny stres. Co ciekawe, zależność między spożywaniem owoców, warzyw i ich przetworów,np. soków,a nastrojem jest dwukierunkowa. Dieta wpływa na nasze samopoczucie, a samopoczucie na dietę: osoby pozytywnie nastawione do życia dokonują lepszych wyborów żywieniowych – dodaje.
Siła w składnikach odżywczych
W jaki sposób dieta bogata w owoce i warzywa warunkuje nasze poczucie szczęścia? Kluczem do odpowiedzi na to pytanie są składniki odżywcze w nich zawarte. Lepsze zdrowie i samopoczucie zawdzięczamy zawartym w owocach, warzywach i ich przetworach cennym składnikom – wyjaśnia prof.dr hab.Dominika Guzek zInstytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.Ze zdrowiem psychicznym najbardziej powiązane są konkretne składniki odżywcze: węglowodany złożone, błonnik, potas, witamina B, C, karotenoidy czy polifenole. Znajdziemy je w świeżych owocach i warzywach, jak również w ich przetworach. Po przetwory można sięgać szczególnie, gdy dostępność świeżych produktów jest ograniczona, ponieważ dostarczają one organizmowi dużą ilość składników odżywczych: przykładowo sok marchwiowyjest źródłem beta-karotenu, a pomidorowy – źródłem likopenu i potasu– radzi ekspertka.
Przepis na szczęśliwą jesień
Lista warzyw i owoców, których jedzenie wpływa na nasz nastrój,nie ma końca. Tak naprawdę wszystkie produkty z tej kategorii (a także przetwory owocowo-warzywne) wspierają nasze ciało i umysł w codziennym funkcjonowaniu. Są jednak grupy owoców i warzyw szczególnie związane z obniżaniem poziomu stresu oraz zapobieganiem objawom depresyjnym: to owoce jagodowe i zielone warzywa liściaste. Jednak niezależnie od tego, czy częściej sięgamy po porzeczki, szpinak, czy na przykład jabłka bądź marchewkę, pamiętajmy, żeby jeść owoce i warzywa regularnie.
Taka dieta, oprócz wpływu na psychikę, przyniesie nam dodatkowe korzyści – pomoże np. budować lepszą odporność na jesienne infekcje. Jedzenie owoców i warzyw oraz picie soków to prawdopodobnie najprzyjemniejsza, a już na pewno najsmaczniejsza z metod dbania o zdrowie. Aby była zawsze skuteczna, dobrze jest trzymać się zasady 5 porcji. Mówi ona, że powinniśmy każdego dnia spożywać 5 porcji warzyw i owoców, łącznie w ilości minimum 400 g, a jedną z takich porcji może być szklanka soku (ok. 200 ml). Innymi porcjami są:całe jabłko, średniej wielkości papryka, surówka zjedzona do obiadu lub kilka śliwek na podwieczorek, ale też wiele innych warzyw i owoców, jakie oferują nam polskie sady i ogrody. Spróbujmy przetestować zasadę 5 porcji w ramach Światowego Dnia Owoców i Warzyw, a potem wcielmy ją w życie na dłużej, nie tylko na jesień.
Julia Wankiewicz