Nie ma udanych wakacji bez dobrego jedzenia – tak w skrócie można opisać podejście Polaków do odżywiania się podczas urlopu. Próbowanie nowych potraw pomaga nam lepiej poznać odwiedzane miejsca, lokalne zwyczaje i kulturę, co idealnie wpisuje się w panujący od kilku lat trend turystyki kulinarnej.
Ponad połowa z nas nie żałuje pieniędzy na jedzenie podczas urlopu, a prawie tyle samo próbuje odtworzyć w domu dania poznane na wakacjach. Czego jeszcze dowiadujemy się z raportu „Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach” opublikowanego przez Cateromarket.pl?
Gdzie najchętniej jemy na urlopie?
69% respondentów na wakacyjny wypoczynek zazwyczaj wybiera miejsca w Polsce, a pozostali udają się za granicę. Jedni i drudzy najbardziej preferują wyżywienie w lokalnych restauracjach – w końcu to one są najbardziej klimatyczne i często związane z danym regionem. Wśród turystów krajowych drugą pod względem popularności opcją jest samodzielne przygotowywanie jedzenia. Z kolei osoby wyjeżdżające za granicę stawiają bardziej na wygodę, decydując się na all inclusive. W obu przypadkach na trzecim miejscu znalazło się częściowe wyżywienie w hotelu.
Mimo wzrostu cen nie oszczędzamy na wakacyjnych smakołykach
Czy wakacyjny wyjazd jest jedną z tych okazji, kiedy mniej przejmujemy się oszczędzaniem i pozwalamy sobie na większe wydatki? Z odpowiedzi wynika, że często tak właśnie jest. Nieco ponad połowa badanych twierdzi, że podczas urlopu nie żałuje pieniędzy na jedzenie – w końcu czym byłyby wakacje bez dogadzania sobie pysznymi potrawami i przekąskami! Tym samym rzadko zakładamy określony budżet na wyżywienie podczas wyjazdów wypoczynkowych. Podczas tygodniowego urlopu na jedzenie i picie (tylko dla siebie) wydajemy najczęściej między 200-400 a 600 zł.
Kuchnia śródziemnomorska zdobyła nasze serca
Najmilsze kulinarne wspomnienia z wakacji Polacy wiążą z krajami nad Morzem Śródziemnym, w szczególności doceniając serwowane tam ryby, owoce morza czy włoską pizzę. Pozytywne skojarzenia mamy też z urlopu spędzanego w Polsce, szczególnie na wybrzeżu czy w górach. Zdecydowana większość z nas nie boi się nowych smaków i podczas wyjazdu chętnie próbuje nieznanych wcześniej potraw. Częstym zwyczajem jest przywożenie do domu kulinarnych pamiątek w postaci lokalnych przysmaków czy trunków.
Wakacje od pracy i… zdrowego odżywiania
Okres wakacyjny pod względem jedzenia jest pełen kontrastów. Widzimy wówczas stragany uginające się od sezonowych warzyw i owoców, a w naszym menu częściej goszczą wtedy fit sałatki i zdrowe koktajle. Z drugiej strony zewsząd kuszą nas lody, gofry z bitą śmietaną czy kiełbasa z grilla. Jak zatem wyglądają nasze diety podczas urlopu i czy w ogóle możemy wtedy mówić o jakiejkolwiek diecie?
Wyniki badania wskazują, że na wyjeździe wakacyjnym odżywiamy się mniej zdrowo niż na co dzień. Często też słyszy się o osobach, które przed urlopem szukają sposobów na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, aby lepiej prezentować się na plaży. I coś w tym jest, bo aż 43% badanych przynajmniej raz stosowało dietę odchudzającą przed sezonem wakacyjnym. Co ciekawe, prawie co drugiemu Polakowi zdarzyło się wrócić z urlopu z uczuciem przybrania na wadze!
Więcej na ten temat można przeczytać w źródłowym artykule na blogu Cateromarket: https://cateromarket.pl/blog/jak-polacy-jedza-na-wakacjach
Agnieszka Tokarska