Składniki na 20 bułeczek:
50 dag mąki pszennej
½ łyżeczki cukru
20 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody i 1 łyżeczka soli
Olej i mąka do wysmarowania blachy
Bułeczki koktajlowe – przyrządzenie:
Mąkę wsypać do naczynia i wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki wody i wszystko wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić do ciepłego miejsca na 20 min.
Następnie dodać sól i resztę wody i wyrobić ciasto (musi być gładkie), odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Kiedy ciasto się odpowiednio podniesie, należy ponownie zagnieść i znów odstawić na 15 min., żeby trochę urosło.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić na 20 kawałków, zrobić z nich kulki i ułożyć na posmarowaną blaszkę. Przykryć i pozostawić na 30 min. , żeby się podniosły. Bułeczki posypać mąką i włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni C. Piec około 20 min. Najsmaczniejsze bułeczki koktajlowe smakują, podawane, gdy są lekko ciepłe.
SK