Składniki:
1 kg młodej wołowiny
30 dag boczku wędzonego
3 duże cytryny
1/2 kostki masła
1 łyżeczka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
kilka listków laurowych i ziaren jałowca
czosnek, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
I dzień: Wołowinę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie obsypać ziołami i zawinąć w białą szmatkę (ściereczkę). Umieścić w lodówce i od czasu do czasu przewracać.
II dzień: Mięso wyjąć na blat i nożem zrobić głębokie nacięcia. Naszpikować pokrojonym w paseczki zmrożonym boczkiem i ząbkami czosnku. Wołowinę posolić i ponownie owiniętą w ściereczkę włożyć do lodówki.
III dzień: Z wierzchu mięsa zdjąć wszystkie przyprawy i lekko obsmażyć z obu stron, a następnie włożyć do garnka. Dodać posiekane masło, sos z patelni, przyprawy i dwie szklanki wody. Na wolnym ogniu pod przykryciem dusić 3 godziny, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę (podlewając wodą). Podawać z ryżem, ziemniakami, kopytkami lub pyzami.