Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
1/3 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki
4 większe jajka lub 5 mniejszych
sól
Nadzienie:
20 dag pieczarek, 50 dag mięsa gotowanego lub pieczonego
łyżka smalcu i łyżka masła
łyżka mąki
szklanka śmietany
sól, pieprz
zielenina
łyżka startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z tłuszczem i solą. Do wrzątku wsypać mąkę. trzymając naczynie na ogniu, mieszać drewnianą łyżką, aby rozbić wszystkie grudki. Zestawić, gdy ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Gdy przestygnie wbijać po jednym jajku i ucierać. Z gotowego ciasta łyżką kłaść na wysmarowanej blaszce porcje ciasta wielkości niewielkiego jabłka. Zachować dość duże odstępy, ponieważ ciasto bardzo zwiększa swoją objętość. Wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika. Nie otwierać przed upływem 15-18 minut. Piec około 30 minut. Wyjąć, gdy ciasto jest złociste, rumiane i suche.
Przygotować pieczarki: umyte pokroić na mniejsze części i podsmażyć. Mięso zmielić przez maszynkę. Oddzielnie przyrządzić jasną zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ze śmietaną, połączyć z pieczarkami i mięsem, zagotować i przyprawić do smaku. Przestudzone grzyby w sosie wymieszać ze startym serem. Przed samym podaniem skroić wierzch z każdego ptysia, nałożyć pieczarki, przykryć i zapiec w gorącym piekarniku.