News will be here

Sałatka z warzyw w galarecie

warzywa-gotowanie-potrawaSkładniki:
1 mały konserwowy groszek
marchew, pietruszka, kawałek selera, 1 por, 2 kwaszone ogórki
2 jabłka
1 szklanka oleju
sok z 1 cytryny
1 żółtko
3 łyżeczki żelatyny
Pół szklanki wody
Łyżeczka łagodnej musztardy
sól i cukier do smaku

Przygotowanie:
Na sitku odcedzić groszek. Warzywa, obrane ogórki i jabłka pokroić w drobną kostkę (wielkości groszku). Por oczyścić i pociąć w bardzo cienkie paseczki. Warzywa wymieszać, przyprawić do smaku solą i cukrem i połową soku z cytryny. Rozpuścić w kubeczku żelatynę, a gdy napęcznieje wstawić kubeczek do wrzątku, rozpuścić. Do żółtka dodać musztardę, kilka kropli soku z cytryny i wlewając cienkim strumieniem olej utrzeć majonez. Do gotowego majonezu cienkim strumieniem wlewać przestudzoną żelatynę, wciąż ucierając. Część majonezu włożyć do sałatki i szybko z nią wymieszać. Ułożyć sałatkę w tortownicy wyłożonej folią aluminiową, wycisnąć na wierzch dekorację z pozostałego majonezu i wstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć na płaski talerz i udekorować zieloną pietruszką.
SK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *