News will be here

Słodkie paluszki

słodkie_paluszki_przepisSkładniki:
35 dag mąki
niepełna szklanka letniej wody
łyżka oleju
6 dag drożdży, sól
2 łyżki cynamonu z cukrem, wiórki, orzechy, posypka do dekoracji
biało, tłuszcz do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:
Do 25 dag mąki pokruszyć drożdże, dolać wodę i olej. Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto na kulkę. Pozostawić na 3 godz. Następnie dodać do ciasta resztę mąki, szczyptę soli, cynamon z cukrem, pokruszone orzechy włoskie. Zagnieść na gładką masę i odstawić na 3pół godziny. Ciasto podzielić na kawałki i uformować cienkie paluszki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem i posypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji. Tak zostawić na wo min. pod przykryciem. Po czym włożyć do rozgrzanego piekarnika(200 st. C) na 15 min., do uzyskania złotobrązowego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *