News will be here

Jakie jest prawdziwe masło?

Masło ma długą historię, sięgającą 3 500 lat p.n.e. Nasi przodkowie uwielbiali ten produkt. W wielu domach nadal ludzie sami wytwarzają masło. Jest pachnące i zdrowe – prawdziwe. Dawniej można było kupić masło na rynku (bazarze), ale dziś jest dostępne jedynie w sklepie. Masło było i jest podstawowym składnikiem śniadania. Trudno zjeść nieposmarowany chleb. 
Ceny masła są bardzo wysokie i szukamy zazwyczaj produktu w promocji.
Jak zatem rozpoznać, które masło jest prawdziwe?
Masło powinno zawierać 80 – 90 % tłuszczu (bez dodatku olejów roślinnych). Musi być twarde, a po wyjęciu z lodówki, trudne do rozsmarowania.

Miękkie – nie jest pełnowartościowym masłem.

Kolor
Prawdziwe masło jest białe i po roztopieniu wytwarza białą pianę. Żółte – zawiera sztuczne barwniki.

Zalety masła:
– lekkostrawne – dobrze przyswajane przez organizm,
– zawiera witaminy: A, D, E, B2 i B12,
– zawiera wapń, kwasy: linolowy i masłowy (hamujące rozwój komórek nowotworowych.

Wady:
– duża zawartość cholesterolu i kwasów tłuszczowych nienasyconych,
– wysokokaloryczny produkt.

Osoby chore na nadciśnienie, dolegliwości sercowe i miażdżycę nie powinny jeść masła.

Masło powinniśmy spożywać tylko na zimno. Jeśli chcemy na nim smażyć, musimy uważać, żeby się nie przypaliło na patelni. Dodając do zupy, zróbmy to pod koniec gotowania.

Kupujmy więc masło powyżej 80 % zawartości tłuszczu i bez nalotki. Czytajmy dokładnie etykiety na opakowaniach.
AM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *