Składniki:
2 pstrągi patroszone (najlepiej świeże)
1 cytryna
50 g masła
100 ml białego wina
sól, pieprz, oregano, gałązki świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ryby umyć, przyprawić solą i pieprzem. Sparzoną cytrynę pokroić w plastry ze skórą. Do wnętrza każdej ryby włożyć po 2-3 plastry cytryny, połowę masła i gałązki świeżych ziół. Pozostałe plastry cytryny ułożyć na pstrągach i posypać ziołami. Pstrągi polać białym winem i zawinąć szczelnie w folię aluminiową (każdy osobno). Brzegi folii unieść do góry.Ułożyć w naczyniu do parowania.
Ryby gotować na parze przez 40 minut w temperaturze 110ºC. Pstrągi podawać w folii, do odwinięcia na talerzu.
Przepis nadesłala Jagoda Chojecka.
[…] Przepis na pstrąga ziołowo – cytrynowego z dodatkiem wina […]