News will be here

Sałatka z kurczaka i awokado

Sałatka z kuchaka i awokado -polskie przepisy

Składniki:
25 dag filetów z piersi kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 jabłko kwaśne
1 awokado
¼ sałaty lodowej
1 pęczek natki pietruszki, kilka listków świeżej mięty,kawałek pora
1 papryka
4 łyżki oleju, szczypta cukru, soli i pieprzu
3 łyżki octu jabłkowego, kwasku lub cytryny

Sałatka z kurczaka i awokado – przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso piec na rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Pod koniec posypać pieprzem i solą. Przestudzone filety pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia. Jabłko ze skórką pokroić w drobną kostkę i dobrze skropić cytryną. Awokado obrać, oczyścić i miąższ pokroić i również dobrze pokropić sokiem cytrynowym. umytą i osuszoną s pokroić, pozostawiając parę listków do dekoracji. Ocet (kwasek, cytrynę) wymieszać z cukrem, solą i pieprzem, dodając powoli olej. Ubijać , żeby nie było grudek. Dodać do sosu posiekaną zieleninę i wymieszać. Sosem polać wszystkie składniki sałatki i ponownie wymieszać. Sałatka z kurczaka i awokado może być dodatkowo udekorowana miętą.
Danie dla 4 osób
SK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *