Witamina E ważna dla zdrowia i urody, znana jako witamina życia i młodości. Działa antyoksydacyjnie i jest niezwykle istotna dla prawidłowego przebiegu ciąży, ale też opóźnia procesy starzenia skóry. Ma dużo więcej zalet, dlatego warto je poznać.
Witamina E a wolne rodniki
Witamina E jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy, chroniące organizm przed oksydacyjnym stresem, jak i szkodliwymi wolnymi rodnikami,. Krążą w naszym organizmie jako elektrony w atomie, w poszukiwaniu brakującego ogniwa, inaczej elektronowej drugiej połówki. Robią to bardzo agresywnie, atakując atom tlenu lub np. atom białka. Napady wolnych rodników na inne atomy przyczyniają się do niszczenia błony komórkowej komórki, składające się z atomów.
Wolne rodniki mają niekorzystny wpływ na DNA, lipidy, białka, kwasy tłuszczowe, gdyż prowadzą do mutacji i degradacji komórek, rujnując nasze zdrowie, ale też młodość. Z pomocą przychodzi witamina E, antyoksydant przechwytujący agresywnych napastników, blokując sianie spustoszenia w naszym organizmie.
Witamina E ważna dla zdrowia i urody
Codziennie nasz organizm toczy walkę. Rozgrywa się ona między wolnymi rodnikami a antyoksydantami i dopóki zostaje zachowana równowaga nie musimy się martwić. Kiedy jednak jest zbyt dużo wolnych rodników czy mechanizmy obronne stają się osłabione, dochodzi do zachwiania harmonii. Rozwija się wówczas tzw. stres oksydacyjny, współodpowiedzialny za rozwój chorób nowotworowych, zespół chronicznego zmęczenia, niepłodność czy schorzenia układu krążenia, oddechowego i wielu innych. Przyspiesza też proces starzenia. Witamina E ważna dla zdrowia i urody, znajduje się w produktach. Nasza dieta powinna być bogata w naturalne antyoksydanty, będące siłą napędową zdrowia oraz młodości.
Walka z wolnymi rodnikami, jest konieczna dla zdrowia, ale też hamowania procesów starzenia. To jednak nie jest jedyna moc witaminy E. Wpływa bowiem korzystnie na układ autoimmunologiczny i nerwowy; mięśnie, serce, naczynia krwionośne. Wzmacnia też włosy, poprawia wzrok i działa przeciwzapalnie. Jest też niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Dieta bogata w witaminę E wpływa na prawidłowy przebieg ciąży, zapobiegając wadom płodu i zatruciu ciążowemu – mówi Aneta Gołuch.
Witamina E- zapotrzebowanie i źródła
Zapotrzebowanie na witaminę E zależy od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego. Dla dzieci i młodzieży dawka wynosi 4-10 mg dziennie, co jest zależne od wieku). Kobiet(y powinny przyjmować 8-11 mg, a mężczyźni – 10 mg, w zależności od stanu fizjologicznego. Odpowiednia dieta pozwala na zaspokajać potrzeby organizmu bez potrzeby suplementacji. Oleje roślinne są najbogatszym źródłem witaminy E. Najwartościowsze są oleje: sojowy, słonecznikowy, migdałowy, kukurydziany, z kiełków pszenicy, orzechów i awokado. Powinniśmy sięgać po oleje naturalne, tłoczone na zimno. Podstawą wyboru produktu jest metoda jego wywarzania, ale też jego pochodzenie oraz wysoka jakość surowca, z którego został wytworzony.
Ogromne znaczenie dla zdrowia ma olej zaawansowany technologicznie i ściśle kontrolowany proces produkcyjny, ale też systematyczne badania składu. Witamina E jest nie tylko w olejach, lecz również w migdałach, orzechach (głównie pistacjowych), pestkach dyni, nasionach sezamu, awokado i słonecznika; roślinach strączkowych oraz zarodkach pszennych. Warto jednak pamiętać, że witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, czyli dla jej dobrego wchłaniania potrzebna jest obecność tłuszczu – dodaje ekspert.
Czy można przedawkować przyjmowanie witaminy E?
Witaminy E dostarczanej organizmowi w sposób naturalny, poprzez spożywanie składników nie można przedawkować. Natomiast przyjmując preparaty trzeba zachować umiar i stosować odpowiednią dawkę, tylko przez określony czas. Objawami przedawkowania witaminy E, są: bóle głowy i mięśni; zmęczenie, problemy jelitowe. Mogą się pojawić po przekroczeniu dawki 1 000 mg/dziennie. Dodatkowa suplementacja pomaga, ale wymagana jest ostrożność, bo więcej, nie znaczy wcale lepiej – podkreśla Aneta Gołuch, ekspert polskiej firmy Ol’Vita specjalizującej się w tłoczeniu naturalnych olejów spożywczych i kosmetycznych.
Kamila Nowakowska