News will be here

Mus czekoladowy – 4 porcje

Składniki:

2 łyżki cukru
100 g śmietany kremówki
tabliczka gorzkiej czekolady
białko z 2 jaj i szczypta soli

Dekoracja:

8 truskawek (dowolny owoc)
wiórki czekoladowe
cukier puder

Mus czekoladowy – przyrządzenie:

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać łyżkę cukru i ponownie ubijać do uzyskania odpowiedniej sztywności piany. Odstawić do lodówki, a do śmietany dodać resztę cukru i również ubić na sztywną pianę. Po czym mus czekoladowy wstawić do lodówki na 3 godziny.
Gorącą łyżką wyciąć z musu kulki i ułożyć na talerzyku. Położyć na nich kawałki truskawek (innego owocu), posypać wiórkami czekoladowymi i cukrem pudrem.
arka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *